Het verschil tussen kabel, ADSL en glasvezel

Als je zoekt op internet vergelijken op alles-in-1 kom je terecht op vergelijkingswebsites. Je kunt hier alle smaakjes tv, telefonie en/of internet krijgen. Tv en telefonie is meestal duidelijk, maar bij internet heb je wat meer mogelijkheden. Op dit moment kun je kiezen uit drie opties: kabel, ADSL en glasvezel. Wat is nu precies het verschil?

Kabel

Bij kabelinternet komt de internettoegang vie de tv-kabel. Dit gaat via een kabelmodem. Die kabelmodem is het kastje wat ervoor zorgt dat je computer in verbinding is met de kabel. Bij kabelinternet deel je in principe de kabel met je buurt, maar iedereen zit op een eigen frequentie. Het is dus wel gewoon veilig. Kabelinternet is tegenwoordig sneller dan ADSL. Snelheden tot 300 Mbps zijn mogelijk.

ADSL

Bij ADSL haal je je internettoegang niet via de tv-kabel het huis binnen, maar iva de telefoonlijn. Dit betekent natuurlijk dat je wel een telefoonlijn moet hebben! Vroeger was dit nooit een probleem, maar tegenwoordig met de mobiele telefoons kan dit nog weleens een issue zijn.

Net zoals bij kabel, heb je bij ADSL ook een modem nodig die de telefoonlijn verbindt met je computer.

Internet uit de ‘ADSL-familie’ die je kunt tegenkomen, zijn: ADSL2, ADSL2+ en vooral: VDSL. VDSL is het snelste.

Glasvezel

Glasvezel is de kampioen van de drie. Glasvezel is veruit het snelst. Met name uploaden (dus bestanden van je computer naar het internet versturen) gaat razendsnel. Op het moment zijn de maximum aangeboden snelheden zo’n 500 Mbps!

Een nadeel van glasvezel is dat het iets duurder is en dat het niet op alle plekken te krijgen is. Glasvezel is namelijk echt een kabel wat ingegraven moet worden en dat loont voor bepaalde plekken niet. Zeker in rustige gebieden kan soms geen dekking zijn, omdat dit simpelweg niet winstgevend is voor de aanbieders. Zo zijn ze op het moment bezig op Texel om een goede en volledige dekking af te dwingen en waren ze vorige maand nog bezig in Twente!

Previous post: